papilomavirus uman

molecula de papilomavirus uman

Infecția cu papilomavirus (papillomavirus uman, papilomavirus) este o boală oncogenă care se manifestă sub formă de formațiuni papilare (negi, negi) pe pielea umană sau în zona genitală. Atât bărbații, cât și femeile sunt aproape la fel de sensibili la virus.

Este demn de remarcat faptul că o infecție de acest tip poate indica formarea unei tumori maligne. Astăzi, în medicină sunt cunoscute peste 100 de specii ale acestui virus. Aproximativ 30 dintre ele afectează doar organele genitale feminine.

Organizația Mondială a Sănătății a studiat HPV - papilomavirusul uman este numit atât de pe scurt și a descoperit că peste 60% dintre oamenii Pământului sunt infectați cu acesta. Mai mult, unii dintre ei sunt doar purtători, în timp ce în alții se manifestă sub formă de papilomatoză a pielii, mucoaselor, dar în unele cazuri papilomavirusul uman provoacă degenerare celulară și cancer.

Etiologie

Aproximativ 60% din populația lumii este purtătoare potențială a infecției cu papilomavirus uman. În cele mai multe cazuri, virusul se transmite de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă. În plus, factorii provocatori sunt următorii:

 • începerea activității sexuale la o vârstă fragedă;
 • sex neprotejat, schimbare frecventă a partenerilor sexuali;
 • inflamație cronică în zona genitală, boli infecțioase ale sistemului genito-urinar;
 • avorturi frecvente;
 • imunitate slabă;
 • abuzul de alcool;
 • nerespectarea regulilor de igienă personală.

După cum arată practica medicală, femeile sunt în principalul grup de risc. Probabilitatea de a „face" o astfel de boală este destul de mare la persoanele din grupa de vârstă 20-45 de ani. Adică cei care duc o viață sexuală activă.

Simptome generale

Simptomele acestui tip de infecție depind de care a fost exact factorul provocator. Boala nu are un singur tablou clinic. Cu toate acestea, se pot distinge următoarele simptome:

 • formarea verucilor;
 • iritație a pielii în zona genitală;
 • disconfort în timpul actului sexual;
 • roșeață și mâncărime parțială.

În același timp, este de remarcat faptul că simptomele sub formă de iritație și mâncărime ale pielii pot indica o altă boală. Prin urmare, auto-medicația nu merită în niciun caz. Cu astfel de simptome, este mai bine să consultați imediat un dermatolog.

Negii apar cel mai adesea în următoarele locuri:

 • pe pielea palmelor, a tălpilor;
 • în zona genitală;
 • în cavitatea bucală.

În cazuri mai severe, acest tip de infecție se poate dezvolta la nivelul colului uterin, vezicii urinare și vaginului. Singura modalitate de a scăpa de negi este prin intervenție chirurgicală. Infecția cu papilomavirus uman la femei poate duce la cancer de col uterin. În ceea ce privește bărbații, factorul oncogen este observat mult mai rar.

De asemenea, este de remarcat faptul că, în primele etape de dezvoltare, o boală a acestui tip de simptome practic nu dă. Acesta este ceea ce duce adesea la un factor de risc oncogen pentru infecție.

Patogeneza

Infecția cu virusul este posibilă numai dacă o persoană sănătoasă are microtraumatisme ale organelor genitale. În acest caz, papilomavirusul intră în corpul unei persoane sănătoase și începe să se dezvolte.

Perioada de incubație a unui tip de virus oncogen poate dura de la câteva luni la câțiva ani, fără a prezenta simptome. Cu alte cuvinte, o persoană deja infectată poate fi purtătoare și să nu fie conștientă de acest lucru.

HPV la femei

După cum sa menționat deja, femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani sunt cele mai susceptibile la virus. Dar aici merită remarcat faptul că în principalul grup de risc se află cei care își schimbă adesea partenerii sexuali și fac sex neprotejat.

Acest tip de infecție la femei este împărțit în următoarele grupuri:

 • oncogenitate ridicată;
 • oncogenitate scăzută;
 • tip non-oncogen.

Cea mai periculoasă pentru sănătatea femeilor este o infecție cu un tip ridicat de oncogenitate. Aproape întotdeauna, duce la cancer - o tumoare malignă, cancer de col uterin. Riscul unei astfel de dezvoltări a patologiei este de 90%. Situația este agravată de faptul că, în stadiile incipiente de dezvoltare, boala nu prezintă simptome. Ocazional, pot apărea negi mici pe palme și tălpi.

Cu un tip de infecție cu oncogenitate ridicată, se formează veruci. Acestea sunt formațiuni asemănătoare negilor, dar cu margini zimțate. Astfel de formațiuni pot apărea în vagin, anus, în perineu. Uneori, negii pot lua forma unor bule cu lichid, care în cele din urmă izbucnesc și emană un miros neplăcut.

Un tip ridicat de infecție cu HPV poate provoca, de asemenea, cancer de vagin și vulve. În cazuri clinice mai rare, cancerul nazofaringelui este posibil. Trebuie remarcat faptul că este aproape imposibil să se vindece complet o formă ridicată de oncogenitate HPV.

virusul papiloma la bărbați

Infecția cu papilomavirus la bărbați poate apărea fără niciun simptom. Este de remarcat faptul că, în grupul de risc principal, bărbații care își schimbă adesea partenerul sexual fac sex neprotejat.

Formațiunile patologice sunt localizate în astfel de locuri:

 • pe capul și tija penisului;
 • pe pielea scrotului;
 • în perineu;
 • pe membrana mucoasă.

Astfel de formațiuni pot fi grupate. De regulă, nu provoacă mâncărime și alte senzații neplăcute. Foarte rar, acestea pot fi însoțite de mâncărime sau arsuri numai în timpul actului sexual.

Un virus de acest tip la bărbați poate lua forma unei oncogenitate ridicată. Acest lucru duce la cancerul organelor genitale. Dar, dacă începeți tratamentul la timp, atunci riscul de boli oncogene este minimizat. Negii care sunt cauzați de virusul HPV sunt îndepărtați chirurgical sau cu soluții chimice speciale. Pe parcurs, sunt prescrise medicamente antivirale. Prin urmare, în stadiile incipiente ale dezvoltării acestui tip de afecțiune la bărbați, aceasta poate fi complet eliminată.

papilomavirus uman la femei și bărbați

Diagnosticare

Diagnosticul infecției cu HPV constă în mai multe etape. Inițial, se efectuează o examinare de către un medic și o clarificare a anamnezei. Dacă boala este suspectată la femei, atunci examinarea primară trebuie efectuată de un ginecolog. După aceea, pot fi prescrise următoarele teste:

 • răzuire vaginală;
 • biopsie a țesutului vaginal;
 • Analiza PCR.

Acesta din urmă face posibilă nu numai stabilirea cu precizie a diagnosticului, ci și determinarea cauzei dezvoltării procesului patologic, a formei sale de dezvoltare. Dacă există riscul de a dezvolta o boală oncologică, atunci sunt prescrise suplimentar un test de sânge general și biochimic, metode de cercetare instrumentală.

Colposcopia este obligatorie dacă se suspectează infecția cu HPV. Aceasta este o examinare a colului uterin, pentru a identifica modificări patologice profunde.

În ceea ce privește bărbații, diagnosticul are cam aceeași imagine. După examinarea de către un urolog sau un chirurg, se trimite o trimitere pentru testare.

Numai în funcție de rezultatele diagnosticului, un medic competent poate prescrie cursul corect de tratament. Cu cât boala este diagnosticată mai devreme, cu atât este mai mic riscul de complicații.

Tratament

În prezent, în medicină nu există niciun medicament care să poată distruge intenționat virusul HPV. Prin urmare, tratamentul este complex. Se ia în considerare nu numai forma bolii, ci și cauza apariției acesteia. De asemenea, este de remarcat faptul că o persoană care a fost bolnavă sau este bolnavă de virusul HPV ar trebui să fie examinată în mod regulat de către medicul curant. Este posibil să se vindece complet papiloma virusul doar în stadiile incipiente. În orice caz, riscul de a dezvolta cancer sau de formare a unei tumori maligne există întotdeauna. A evita virusul este mai ușor decât a scăpa de el.

Tratamentul infecției cu papilomavirus poate fi împărțit condiționat în următoarele etape:

 • îndepărtarea verucilor sau a verucilor;
 • terapie medicamentoasă pentru prevenirea noilor formațiuni;
 • terapie care vizează întărirea sistemului imunitar.

Trebuie avut în vedere faptul că un astfel de program de tratament este aplicabil numai dacă nu există riscul de a dezvolta o tumoră malignă sau infecții cu transmitere sexuală. Dacă acesta din urmă este confirmat, programul de tratament include medicamente pentru eliminarea bolii de bază. Medicamentele antivirale sunt utilizate în orice caz. În cele mai multe cazuri, sunt prescrise medicamente cu spectru larg. Cu toate acestea, utilizarea unor astfel de medicamente nu exclude reapariția bolii.

Este mult mai dificil să vindeci virusul HPV dacă acesta a devenit cronic și are un factor oncogen ridicat. În acest caz, sunt prescrise teste suplimentare și se utilizează chimioterapia.

Tratamentul papilomavirusului uman este posibil numai de către un specialist competent. Auto-medicația este inacceptabilă aici, deoarece virusul HPV este recunoscut ca oncogen. Prin urmare, în majoritatea cazurilor, este destul de dificil să o vindeci. Chiar și îndepărtarea chirurgicală a verucilor genitale sau a verucilor nu exclude re-formarea lor.

Cum să tratezi corect papilomavirusul, doar un specialist poate spune. Utilizarea remediilor populare pentru a vindeca HPV nu este suficientă. Prin urmare, dacă sunt detectate simptome ale bolii, ar trebui să căutați imediat ajutor medical competent.

Prevenirea

Una dintre cele mai eficiente măsuri preventive este vaccinarea împotriva virusului. Acest lucru face posibilă prevenirea dezvoltării în organism nu numai a infecției cu HPV, ci și a cancerului de col uterin. În plus, trebuie respectate următoarele reguli:

 • doar sex protejat;
 • întărirea sistemului imunitar;
 • examinare regulată de către un ginecolog sau urolog;
 • igienă personală.

Trebuie să vă monitorizați cu atenție sănătatea, să nu abuzați de alcool, de fumat. În ceea ce privește viața intimă, dacă este posibil, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali ar trebui exclusă. Cu simptome, ar trebui să consultați imediat un medic și nu să vă automedicați.