Principalele tipuri de analize pentru papilom, caracteristici ale colecției lor

Virusul papiloma sau HPV este un microorganism care are zeci de subspecii. În funcție de ce tulpină de virus are o persoană, apar anumite modificări pe piele, mucoase și organe interne.

HPV-urile legate de subspeciile oncogene sunt deosebit de periculoase, adică cresc riscul de a dezvolta boli maligne. O analiză pentru papiloma, făcută la timp, ajută la stabilirea tulpinii de papilomavirus și, în consecință, primirea unui tratament antiviral, care este și prevenirea cancerului.

Cauzele HPV

Virusul papiloma uman este unul dintre cele mai răspândite virusuri la nivel mondial.

Se crede că una sau mai multe tulpini ale acestui microorganism pot fi găsite la aproape 90% din populație. O astfel de distribuție pe scară largă a HPV se datorează ușurinței transmiterii acestuia.

Virusul se transmite doar de la persoană la persoană, dar în mai multe moduri. Cel mai elementar este sexual și poate fi fie contact sexual tradițional, fie oral sau anal. HPV poate trece de la mamă în timpul nașterii la copil și adesea, după un timp, papiloamele sunt detectate în gura și gâtul copilului.

Adesea, papilomavirusul se transmite prin contact, adică prin pielea deteriorată sau când se folosesc anumite obiecte personale de către diferite persoane. Microorganismul își păstrează perfect viabilitatea într-un mediu umed și cald, astfel încât este ușor să devină proprietar după ce ai vizitat o baie sau o piscină.

Unele caracteristici ale activității sexuale cresc riscul de infecție. Acesta este debutul său precoce, schimbarea frecventă a partenerilor, bolile cu transmitere sexuală, avorturile la femei. În cele mai multe cazuri, femeile sunt infectate sexual cu HPV, pe care medicii îl asociază cu caracteristicile anatomice ale structurilor organelor lor genitale.

Papilomavirusul nu apare întotdeauna imediat, în cele mai multe cazuri, trec câteva luni și ani înainte de manifestarea sa externă pe piele și mucoase.

Mai mulți factori provocatori sunt de vină pentru activarea agentului patogen, grupul lor include:

 • Slăbirea pronunțată a sistemului imunitar. Aceasta se observă după boli infecțioase severe, după tratament prelungit cu antibiotice, cu afecțiuni respiratorii frecvente.
 • Impactul negativ al stresului psiho-emoțional prelungit și frecvent.
 • Prezența bolilor cronice ale zonei genitale, organelor urinare, tractului digestiv.
 • Avitaminoza.
 • Obiceiuri proaste - fumatul pe termen lung, abuzul de alcool.

Activarea virusului duce la faptul că se acumulează în cantități mari într-o anumită zonă a corpului sau pe membranele mucoase și modifică structura și funcția celulelor situate aici. Rezultatul acestui proces este apariția verucilor și papiloamelor.

Deosebit de periculoase sunt verucile genitale care apar pe organele genitale externe și la femei în interiorul vaginului. Excrescențele pe piele pot fi atât unice, cât și multiple, adesea sunt rănite, ceea ce crește riscul degenerarii celulelor normale în atipice.

Cum și de ce se face o analiză pentru virusul papiloma uman?

molecule de virus papiloma uman

Când papiloamele apar pe corpul uman, un dermatolog poate spune cu siguranță că un virus este prezent în corpul acestui pacient.

Dar pentru ca tratamentul să fie cât mai eficient, sunt necesare diagnostice de laborator pentru a determina tipul de virus și cantitatea acestuia în organism.

Este imperativ să se determine tulpina HPV dacă sunt detectate creșteri papilomatoase:

 • Pe organele genitale externe, la femei în vagin și la bărbați pe penis și uretră.
 • În zona gâtului și a gurii.
 • în jurul anusului.

Analiza în acest caz vă permite să stabiliți dacă virusul aparține unui grup oncogen sau non-oncogen.

Acest lucru permite medicului să prezică rezultatul bolii și să prescrie un tratament care previne probabilitatea dezvoltării unei leziuni maligne. Este necesară o analiză pentru papilomavirusul uman, iar dacă sunt detectate afecțiuni precanceroase, la femei este vorba de displazie sau leucoplazie a colului uterin.

O analiză pentru papilomavirus este recomandată pentru fiecare femeie după 30 de ani. În mod ideal, ar trebui să fie reluat o dată la trei până la cinci ani. O astfel de atitudine față de sănătatea cuiva va permite să se identifice dezvoltarea celulelor atipice în stadiile incipiente ale apariției lor.

Pentru a determina HPV în corpul uman, au fost dezvoltate diferite metode de diagnostic. Pacienta ia sânge pentru analiză, răzuire și frotiu la femei din canalul cervical și colul uterin. La bărbați, celulele din stratul mucos al uretrei, secretul prostatei sunt necesare pentru analiză.

Înainte de a efectua analiza, se recomandă să respectați mai multe reguli. Pacienții de sex masculin nu trebuie să urineze timp de o oră și jumătate. O femeie în timpul igienei serii anterioare nu ar trebui să facă dușuri și să folosească detergenți bactericizi.

Dacă este necesar, dacă se suspectează HPV, se efectuează o biopsie. Adică, o mică bucată de țesut este luată din zona de transformare a celulelor.

Metode de diagnosticare

Centrele medicale moderne au mai multe metode de depistare a HPV în corpul uman. Cele mai frecvent utilizate sunt următoarele:

 • PCR - reacție în lanț a polimerazei. Această metodă se bazează pe detectarea ADN-ului papilomavirusului uman, ceea ce face posibilă găsirea acestui microorganism cu cea mai mare probabilitate. Studiul necesită fluide biologice - sânge, salivă, urină, lichid amniotic sau răzuire din stratul mucos al colului uterin sau al uretrei. Diagnosticarea ADN-ului ajută, de asemenea, la stabilirea tipului de microorganism și a raportului său cantitativ în momentul prelevării.
 • Testul Digin este o analiză modernă, foarte sensibilă, care vă permite să atribuiți un virus uneia dintre o sută de tulpini și să determinați oncogenitatea acestuia. Pentru a analiza papilom, este necesară o răzuire a vaginului sau uretrei. Interpretarea rezultatelor obținute este efectuată de un medic. Testul Digin vă permite să detectați concentrația virusului, indicând un risc ridicat de degenerare a celulelor alterate în celule canceroase. Prin urmare, acest studiu este necesar pentru a prescrie cel mai eficient tratament preventiv.

În cazul rezultatelor pozitive ale testelor sau în cazul rezultatelor îndoielnice, se prescrie un al doilea diagnostic. Vă permite să evaluați rezultatele tratamentului și să determinați cu exactitate dacă o persoană este infectată cu HPV.

Dar chiar și cu rezultate negative, orice persoană, dacă este posibil, ar trebui să fie examinată periodic, deoarece este posibil să se infecteze cu virusul în orice moment.

Caracteristicile sondajului la femei

contactarea unui medic pentru un papilomavirus uman

Diagnosticul papilomavirus la femei are propriile sale caracteristici. Cea mai informativă este o răzuire luată calitativ din zona modificărilor vizibile și din canalul cervical.

Materialul se obține cu o perie specială, în același timp se ia un frotiu pentru citologie. În unele cazuri, o sondă medicală universală poate fi utilizată pentru prelevare. Materialul nu trebuie luat în timpul menstruației, deoarece va arăta rezultate nesigure.

Pacienților unui medic ginecolog care nu au împlinit vârsta de treizeci de ani li se atribuie doar citologie. Detectarea HPV înainte de vârsta de 30 de ani nu este informativă - se crede că infecția la tineri are loc în secret.

După 30 de ani, citologia este prescrisă împreună cu teste pentru papilomavirus. În acest moment, este important să nu ratați momentul care indică degenerarea celulelor normale în celule canceroase.

Rolul genotipării?

Genotiparea este determinarea de laborator a tipului de virus. Un astfel de studiu are mai multe avantaje, acestea sunt:

 • Detectarea simultană a mai multor tulpini de virus.
 • Determinarea gradului de oncogenitate HPV. Se crede că cancerul de col uterin apare dacă o femeie are HPV tipurile 16 și 18.
 • Posibilitatea de a recunoaște reinfecția din infecția persistentă (cronica) în timpul testelor repetate.

Identificarea tulpinilor oncogene permite medicului să aleagă regimul de tratament care va oferi efectul antiviral maxim asupra organismului și va oferi prevenirea preventivă a dezvoltării cancerelor.

Re-genotipizarea arată eficacitatea terapiei, deoarece reinfectarea cu aceeași tulpină nu este posibilă.

Pret pentru teste

Costul testării pentru prezența papilomavirusului uman în organism depinde de examinarea programată.

Diagnosticarea PCR convențională în majoritatea clinicilor este ieftină. Aceeași metodă cu determinarea mai multor tipuri de virus și prezența lor cantitativă în organism este deja mai scumpă. Cel mai mare cost al testului Dijin.